Темата коментира говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска

Все повече хора скриват част от симптомите си, когато се обаждат за линейка, обявиха от Спешна помощ в София. В тези случаи се стига до ситуация, в която екипът отива на адрес, без да е облякъл задължителното защитно облекло. А така рискът за медиците става двоен.

Почина лекарка, прекарала COVID-19 и изписана с две отрицателни проби (ВИДЕО)

След като екип на Спешна помощ посети адрес, на който има случай на коронавирус, линейката минава през задължителна дезинфекция. Тя отнема близо час. Линейката се почиства, а костюмът по правило се сменя с нов. Заради спецификата на работата екипите ходят с предпазните костюми само на сигнали, свързани със симптоми на коронавирус. Но се оказва, че много от болните ги подвеждат, с което реално  застрашават живота им.

 

„Имаме предпазни средства. За съжаление се натъкваме на некоректни граждани, които не подават коректно и информацията за симптомите. Съответно не отиваме съвсем предпазени”, обясни Катя Сунгарска, говорител на Спешна помощ в София.

Близките на починалата в Сливен лекарка са в стабилно състояние

Въпреки това към този момент няма лекар, напуснал Спешна помощ  заради страх от коронавируса. Но медиците призовават пациентите да мислят и за тях. Самата д-р Нели Пандова, която почина през уикенда, е била до последно рамо до рамо с колегите си от Спешна помощ. А след новината, че е изписана от болницата, са я чакали и да се върне на работа.

„Написала е, че се чувства по-добре, малко по-леко диша и ние решихме, че всичко е преминало и от тук насетне следва възстановяване. За съжаление това не се случи”, коментира Катя Сунгарска.

Този уикенд състоянието на д-р Пандова се влошава. Налага се интубация, но дори тя се оказва недостатъчна.

Въпреки че е изписана от болница след два отрицателни PCR теста, съществува хипотетична възможност все още да е имала вируса в тялото си, заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Ако изследването е правено в по-късен етап от заболяването, е напълно възможно вирусът вече да не е в носоглътката, а да е слязъл в долните нива на дихателния тракт. Това е атипична вирусна пневмония. Има вероятност и за двата варианта – рано да изчезне от носоглътката или да продължи да го носи човек дълго след като е излекуван”, обясни д-р Кунчев. 

Каквато и да е причината за смъртта й, колегите й ще я запомнят като позитивна и винаги усмихната. Изпратиха я със силни аплодисменти.

 

 

Междувременно днес от Щаба потвърдиха своя теория за пик около Великден – случаите на заразени през тази седмица са близо два пъти повече.

„Графично това оформя един ясно изразен пик в седмицата между 20 и 26 април”, обясни доц. Димо Димов, секретар на Щаба.

Смъртността сред болните от COVID-19 през последната седмица пък се е завишила леко, съобщиха още от Щаба.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Репортери: Виктория Бояджиева, Даниела Пехливанова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.