До тази ситуация се стигна след смъртта на лекар от Инфекциозното отделение

Болницата в Сливен спира да приема пациенти с COVID-19 след смъртта на една от лекарките там. В момента инфекциозното отделение е без персонал.

Същевременно тази вечер пред Спешното отделение на УМБАЛ Бургас се събраха медици, за да почетат паметта на двете лекарки, станали жертви на борбата с COVID-19.

Изпратиха с аплодисменти починалата лекарка в Сливен (ВИДЕО)

Здравните власти в Сливен излязоха с информация, според която причината за заразяването в болницата е неправилното боравене с личните предпазни средства от страна на медицинския персонал. Всички служители в Инфекциозно отделение са подложени на тестове. А днес по обед са били командировани двама лекари и четири медицински сестри.

Почина лекарка, прекарала COVID-19 и изписана с две отрицателни проби (ВИДЕО)

 

От днес ръководството на Сливенската многопрофилна болница за активно лечение започва набирането на доброволци, които да започнат работа в Инфекциозно отделение. До тази ситуация се стигна, след като в края на миналата седмица почина д-р Илияна Иванова. Съпругът й също е с положителна проба за COVID-19 и е приет  в Инфекциозно отделение. Въпреки осигурените защитни облекла и предпазни средства, още пет медицински сестри от Инфекциозното отделение в болницата с положителни проби.

Лекарите разказват, че страх сред колегите им няма, въпреки малкото, което се знае за COVID-19.

"Загубата е голяма, разделихме се с прекрасен човек и изключителен професионалист. Състоянието на близките й е стабилно. Молим се бързо да се възстановят. Доктор Иванова е била до последно на работа. Състоянието й се е влошило много бързо", д-р Богдан Сотиров, председател на Лекарския съюз в Сливен.

"За болните винаги има шанс. Нашата цел е пациентът да е в максимално стабилно състояние, но не винаги това е възможно. Има много неизвестни около този вирус. Колегата беше поставена на апаратна вентилация. Няколко часа по-късно тя направи рязко влошаване на състоянието, което доведе до този фатален изход", д-р Юлия Бянкова, председател на етичната комисия в болницата. Тя увери, че в лечебното заведение има достатъчно екипировка.

 

 

Днес в Многопрофилната болница за активно лечение в Сливен привидно е спокойно. Не така беше в почивните дни, когато екипът на лечебното заведение се раздели с д-р Илияна Иванова от Инфекциозно отделение. Съсловната организация в болницата ще разкрие дарителска сметка, в която да се набират средства, за да бъде подпомогнато семейството на починалата лекарка

Репортер: Цеца Алексова

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.