Това сочат данни от изследване

Американската компания Редженерън обяви, че комбинация от лекарства срещу COVID-19 на базата на антитела, които тя разработва, са предотвратили и излекували заболяването при макак резус и хамстери, предаде Ройтерс. Това поражда надежди, че въпросната комбинация може да подейства и при хора, предаде БТА.

Руски учени тестваха лекарство срещу коронавирус върху доброволци

Биотехнологичната компания поясни, че коктейл от две моноклонални антитела успял да блокира почти напълно коронавирусната инфекция. Коктейлът също така е успял да намали ефекта от заразата във второ изследване, при което животни са били заразени с много по-висши нива на вируса.

Заразените животни, третирани с антителата, са се изчистили от вируса по-бързо от онези, които са получили плацебо. Животните не са показали никакъв признак на увеличен вирусен товар или на влошаване на патологията след лечението.

Тестват Оксфордската ваксина срещу коронавирус върху хора в Индия

Изследването е било направено върху 36 макаци резус и 50 хамстера. Положителни резултати от изследване при животни не дават гаранция за успех и при хората. Компанията вече започна и клинични изследвания върху хора, за да оцени каква е способността на тепарията с антитела за превенция и лечение на COVID-19. Фирмата е сключила договор за 450 милиона долара с федералните власти за разработване на методи за лечение на COVID-19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.