To може да бъде закупено с рецепта

„Арепливир” за амбулаторно лечение на COVID-19 се появи в московските аптеки, съобщи РИА Новости. Според оператор на кол център, където от агенцията се информирали, лекарството се предлага в аптеките на една от метростанциите.

Руско лекарство намалява смъртността от коронавирус с пет пъти

Опаковка от него струва 12 320 рубли и може да се закупи с рецепта. „Арепливир“ е създадено на базата на лекарството „Фавипиравир“. Специалистите на „Промомед” са разработили собствена технология за производство на пълен цикъл, предава БГНЕС. 

"Спасает жизни": разработчик "Арепливира" объяснил высокую стоимость препарата https://t.co/UVhVmTInfX pic.twitter.com/uK5UtZnPfv

— РИА Новости (@rianru) September 21, 2020

„Арепливир“ беше одобрено от руското здравно министерство още през юни, но досега се използваше само за лечение на пациенти в болници.

Руската ваксина срещу COVID-19 вече е в болниците

Миналата седмица министерството разреши амбулаторната употреба на две произведени в Русия лекарства за коронавирусна инфекция с международното непатентовано наименование „Фавипиравир“. В допълнение към „Арепливир“ в аптеките се появи и „Коронавир“ на компанията „Р-Фарм“.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.