Излекували са се 30 от 32-ма пациенти в тежко състояние

Използването на руско лекарство е намалило смъртността на пациентите с тежка форма на  коронавирус с 3 до 5 пъти, каза пред в. „Известия“ разработилият го учен Олег Розенберг. Той подчерта, че все още се събират обобщени данни за всички случаи на употреба на лекарството. Розенберг уточни също, че по време на пандемията 120 пациенти са били лекувани със сърфактант, предаде БГНЕС.

Руската ваксина срещу COVID-19 вече е в болниците

В университета „Сеченов“ е съобщено, че 30 от 32-те пациенти в тежко състояние получили лекарството, са излекувани.

Ръководител на изследователската лаборатория по анестезиология и реаниматология “В. А. Алмазов“ Андрей Баутин каза пред изданието, че от 28 пациенти с тежко протичане на инфекция, получили терапия със сърфактант, 24 пациенти са се възстановили. Според центъра смъртността на критично болните пациенти е намалена от 80% на 14,3%.

"Липсата на повърхностноактивно вещество, синтезирано от самото тяло, се компенсира от външно лекарство. Това позволява дори алвеолите, повредени от вируса, да останат в изправено състояние и да извършват газообмен, да насищат кръвта с кислород", обясни Баутин алгоритъма на действието на лекарството. Той каза, че лекарството се прилага на пациенти чрез вдишване, процедурата отнема 30 минути два пъти на ден. За някои са били достатъчни два дни лечение, в някои случаи лекарството се е прилагало до пет дни.

Путин: Регистрирахме първата ваксина срещу COVID-19, вече е поставена и на дъщеря ми

Сергей Авдеев, главният пулмолог на руското министерство на здравеопазването, каза пред вестника, че от юли в Русия е започнало ново проучване на лекарството. Въз основа на резултатите от второто проучване се планира включването на сърфактанта в препоръките на здравното министерство за лечение на пациенти с COVID-19.

Според изданието в момента в света има около такива 10 препарата. Всички те, включително руският, първоначално са създадени да помагат на недоносени бебета, които все още не могат да дишат самостоятелно поради незрялост на белите дробове. От „Известия“ напомнят, че повърхностноактивното вещество е естествен препарат, получен от белите дробове на едрия рогат добитък.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.