Масовото производство на ваксината ще започне скоро

Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19. Това съобщи лично президентът Владимир Путин, като подчерта, че препаратът вече е използван от дъщеря му.

Според руските здравни власти векторната ваксина „Спутник 5” е създадена на основата на човешки аденовирус и се приема добре от пациентите. След двукратно ваксиниране човек може да има имунитет срещу коронавируса в продължение на две години.

Специалисти в Русия и по света са скептични за ефективността и безопасността на препарата, но в Москва са решени до няколко дни да започнат масово производство.

Лъже ли се грубо и "на едро" за коронавируса?

 

 

Прилагането на ваксината няма да бъде задължително в Русия. Много държави по света вече са проявили интерес да я закупят.

„Доколкото ми е известно, тази сутрин беше регистрирана първата в света ваксина срещу новия коронавирус. Министърът на здравеопазването ще ни информира по-подробно, но зная, че ваксината работи добре. Формира устойчив имунитет”, каза Путин.

„Преминала е всички необходими проверки. Това зная от собствен опит, защото една от дъщерите ми участваше в тестовете. Първата вечер температурата й беше 38 градуса, на следващата 37 и след това - край. После се ваксинира втори път и съвсем леко й се вдигна температурата, преди всичко да премине”, посочи още той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.