Войната там продължава с пълна сила

Посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова призова международната общност да подпомогне деескалацията на конфликта в региона.

А представителят на Армения у нас Армен Едигарян подчерта - няма военно решение на този конфликт. И двете страни продължават да се обвиняват взаимно за конфликта в Нагорни Карабах.

Путин, Тръмп и Макрон зоват Баку и Ереван към прекратяване на огъня и преговори

“Това беше очаквано. Сутринта на 27 септември Азербайджан изпълни обещание, дадено от президента й и започна мащабна военна офанзива по цялата контактна линия”, каза Н. Пр. Армен Едигарян, посланик на Армения в България.

"Въоръжените сили на Армения инициираха атака с тежка артилерия. За да предпазим територията на страната ни, цивилното население и позициите на армията ни, въоръжените сили на Азербайджан трябваше да предприемат контрамерки", заяви Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан в България.

Причините също остават двустранни

"Има голямо обществено недоволство срещу вътрешната политика на Пашинян и ситуацията с Ковид усложни живота на арменските граждани. В тези условия Пашинян искаше да създаде общ враг, за да спаси собствената си власт”, заяви Гурбанова.

“Има доказателства за вътрешни затруднения в Азербайджан. Задълбочава се икономическата и социалната криза. И какво правиш? Имаш удобен враг до теб. Смятаме, че това опит да се консолидира властта в държавата в управляващото семейство”, добавя Едигарян.

Посланикът на Армения подчерта, че има данни за наемници, биещи се на страната на Азербайджан. Посланик Гурбанова отрече тази информация.

Войната в Нагорни Карабах продължава с пълна сила

“Да, има наемници, има джихадисти, които се бият срещу арменци в Нагорни Карабах, в този момент”, казва Едигарян.

"Конфликтът е между Армения и Азербайджан, нека бъдем ясни”, каза Гурбанова.

Тя призовава международната общност към действие. А посланик Едигарян одобрява ролята на Русия като медиатор

"Международната общност трябва да упражни натиск върху Армения да седне на масата за преговори с добра воля и да участва в тях. Да обяснят, че няма да има политическо решение, докато Армения не се оттегли напълно от Азербайджан”, допълни Гурбанова.

“Русия е отговорен медиатор, заедно с Франция и Съединените щати. Турция не може да бъде медиатор. Например, Русия е съюзник на Армения и има много добри отношения с Азербайджан. Няма военно решение на този конфликт”, заяви Едигарян.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.