Силите на реда проверяват за още взривни устройства

Поне едно взривно устройство е било открито по време на окупацията на сградата на американския Конгрес от привърженици на президента Доналд Тръмп в сряда, съобщава Асошиейтед прес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Силите за сигурност обявиха, че устройството е било обезвредено.

Хиляди привърженици на президента щурмуваха Капитолия и прекъснаха сесията на двете камари на Конгреса, които трябваше да утвърдят избора на демократа Джо Байдън за президент.

New - an explosive device was found at the RNC and detonated safely. https://t.co/dbL5U41ZSo

— Maggie Haberman (@maggieNYT) January 6, 2021

Полицейският началник на Вашингтон Робърт Конти заяви, че демонстрантите използвали химически дразнещи средства, за да преодолеят съпротивата на полицията. Той потвърди, че един цивилен е бил прострелян в сградата, а 13 души са арестувани. По-късно стана ясно, че ранената жена е починала.

Джо Байдън: Това не е несъгласие, това са безредици (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кметът на столицата Мюриъл Баузър определи поведението на привържениците на Тръмп като "срамно, непатриотично и преди всичко незаконно".

🚨 NOW: At least ONE improvised explosive device has been found on the US Capitol grounds, according to law enforcement officials. Reporting via @PeteWilliamsNBC. @NBCNews

— Morgan Radford (@MorganRadford) January 6, 2021

В Капитолия бяха изпратени полицейски сили, части на Националната гвардия, подкрепления от съседните щати, следователи от Департамента по вътрешна сигурност и представители на Сикрет сървис.

Протестиращите пред Конгреса нападнаха журналистите (ВИДЕО)

Поддръжници на Тръмп се събраха на демонстрации пред административни сгради и в други части на САЩ, като на места полицията е извършила превантивни евакуации на персонала.

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.