В първите секунди на инсулта част от мозъка започва да умира, казва доц. Калпачки

Огромен скок на закъснели инсулти. Това отчитат специалистите от началото на пандемията. Кои са предупредителните сигнали, които дава тялото, преди съдовия инцидент? Какво трябва да направят близките, за да не пропуснат "златния час"? Какво е съвременното лечение на заболяването? Отговор на тези въпроси дава доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в УМБАЛ „Св. Анна” и ръководител на най-големия в страната Център за лечение на мозъчни инсулти  в предаването "Пулс" по NOVA NEWS.

4-годишно дете спаси бременната си майка, получила инсулт

"Инсултите през 2020 г., въпреки пандемията, не намаляха особено много. Но намаляха хората с инсулти, които идват в болницата в по-тежко състояние. С 15-20 % са намалели тези спасителни процедури при инсулт в цялата страна", обясни доц. Калпачки.

Депресията увеличава риска от сърдечни заболявания

3 основни симптома покриват над 90 % от началото на всички инсулти:

Промяна в говора, в симетрията на лицето, в изражението и слабост в един или друг крайник, ръката изпуска и не може да държи нещо. Това си симптоми, които трябва да се забележат от околните на болния.

По думите му инсултът е остро състояние, говорим за внезапно начало на тези 3 симптома, като отчетливо се вижда промяна в симетрията на лицето на човека, ако го накарате да се усмихне или да си затвори очите.

Проф. Даскалова: Диабетът може да бъде наследствен, но и предотвратен чрез физическа активност

Според доц. Калпачки в първите секунди на инсулта част от мозъка започва да умира. А отиването навреме в центъра ще бъде решаващо за бъдещето на пациента. Зимата и лятото има повече инсулти.

"Има 2 вида инсулти – исхемични (в мозъка спира внезапно притока на кръв) и хеморагични - по-опасният вид, но 10 пъти по-рядък (разкъсване на кръвоносен съд, излива се излишно количество кръв)", заяви доцентът.

Кето диетата предпазва от COVID-19

Рискови фактори и профилактика

"Възрастните хора са най-честата жертва, но с течение на годините се видя, че и все повече млади хора страдат. Лечението на високото кръвно налягане в пъти намалява риска да се получи инсулт. Ниското кръвно също е рисково, но от високо кръвно се умира всеки ден. Голям част от инсултите завършва с инвалидизация, разболява цялото семейство", коментира доц. Калпачки.

Храни, които намаляват риска от инфаркт и инсулт

Разкриха коя е най-полезната за сърцето храна

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.