Според специалиста поддържането на ниво на кръвната захар, близо до това на здравите, е задължително по време на пандемията

Диабетът е хронично социално значимо заболяване, чиято честота непрекъснато нараства. Близо  500 млн. в света са чули тази диагноза. Стряскащата прогноза е, че към 2030 година се очаква броят на диабетиците да нарасне, като достигне цифрата, от 675 млн. Можем ли да спрем тази тенденция и какви са причините за отключването на диабет? Как да се опазят хората с тази диагноза, по време на пандемия? В предаването "Пулс" по NOVA NEWS гостува проф. Ивона Даскалова - началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА.

По нейните думи случаите на тип 1 и тип 2 нарастват пропорционално. При тип 2 сред основните причини са борба със затлъстяването, стреса, неправилното хранене, обездвижването

"Още преди пандемията измервахме кръвната захар на голям брой пациенти. Откриваме голям брой диабетици, които не знаят, че имат диабет, говоря за тип 2", обясни тя. 

Ендокринологът съобщи, че има тенденция за затлъстяване сред децата, това е голяма предпоставка за диабет тип 2 в детска възраст.

Храни, които намаляват риска от инфаркт и инсулт

"Наследствена зависимост има, но отключване на заболяването може да се предотврати, ако се спазва правилото с наднорменото тегло, да се поддържа в норми. Физическата активност е важна", сподели проф. Даскалова.

Според специалиста поддържането на ниво на кръвната захар, близо до това на здравите, е задължително за диабетно болните по време на пандемията.

"Не загубихме нито един пациент с диабет, заболял с COVID-19, въпреки че идваха в тежко състояние", похвали се професорът.

Сред съветите на проф. Даскалова са хората с наднормено тегло да не пазят строги диети, но да не надвишават много въглехидратите, а да се разхождат в планина или парк.

От своя страна Михаела Дервентска, диабетик, обясни, че е изкарала COVID-19 тежко, но го е преборила. Тя е на инсулинотерапия от 9-годишна. 

"Ние сме съвсем уязвима група, запазих обоняние и вкус, но имах температура и продължителна кашлица. Също и болки в кръста, главоболие и варираща кръвна захар. В повечето случаи беше ниска. Развивах инфекции. Препоръчително е да си бием ваксина", заяви тя. 

Цялото интервю гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.