Това съобщават медиите на Острова

Съпругът на британската кралица Елизабет II и херцог на Единбург принц Филип е починал на 99-годишна възраст. На 16 март той беше изписан от болницата след най-дългия му престой там.

СНИМКИ ОТ ЖИВОТА НА ПРИНЦ ФИЛИП ВИЖТЕ ТУК

СЛЕД 28 ДНИ: Изписаха принц Филип от болницата (СНИМКИ+ВИДЕО)

Херцогът на Единбург, който щеше да навърши 100 години през юни, претърпя сърдечна операция.

Принцът е починал в замъка Уиндзор три седмици след завършване на 28-дневния болничен престой заради инфекция и сърдечна операция.

Филип - непокорният принц стана на 99 (СНИМКИ)

It is with deep sorrow that Her Majesty The Queen has announced the death of her beloved husband, His Royal Highness The Prince Philip, Duke of Edinburgh. His Royal Highness passed away peacefully this morning at Windsor Castle. pic.twitter.com/XOIDQqlFPn

— The Royal Family (@RoyalFamily) April 9, 2021

Смъртта му потапя нацията и кралското семейство в траур и слага край на брака му с Елизабет, кралицата, която го обожаваше още от тийнейджърските си години, отбелязва британското издание Daily Mail.

Роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. като принц на Гърция и Дания, Филип учи в Шотландия, а от 1939 г. е курсант в Кралския военноморски колеж в Дартмут, Южна Англия. Тогава - 18-годишен, среща за пръв път 13-годишната принцеса Елизабет.

 

 

По време на Втората световна война служи в кралските военноморски сили, бързо се издига в кариерата и пред него се отварят блестящи перспективи.

След войната двамата с Елизабет се сгодяват. Първоначално кралското семейство го гледа с лошо око. „Смятаха го за груб, невъзпитан и очакваха от него изневери”, разкрива впоследствие Алън Ласел, частният секретар на крал Джордж Шести.

Двойката сключва брак на 10 ноември 1947 г. Раждат им се четири деца - Чарлз, Ана, Андрю и Едуард. Филип е принуден да се откаже от титлите си по рождение, но става херцог на Единбург. Става британски поданик и приема в англицизиран вид фамилното име на майка си - Маунтбатън.

Британският принц Филип се възстановява след сърдечна операция

След коронацията на Елизабет, наследила трона през 1952 г., той става принц-консорт и заема завинаги второто място след съпругата си. Принуден е да се откаже от военната си кариера и по-късно признава, че му е било тежко да приеме това.

Воден от силно чувство за дълг, принц Филип усърдно се вживява в новата си роля - стига дотам, че покровителства над 780 организации, а в течение на 15 години оглавява Световния фонд за природата.

Единбургският херцог се оттегля от задълженията си през август 2017 г., след като е участвал в над 22 000 официални публични прояви, откакто съпругата му се възкачва на престола през 1952 г.

Болничният престой на принц Филип - най-дългият в живота му (ВИДЕО)

През ноември 2017 г. принц Филип и Елизабет Втора празнуват в Уиндзорския замък платинената си сватба. Камбаните на Уестминстърското абатство, където навремето са венчани, бият в продължение на повече от три часа в чест на височайшата двойка.

Той беше женен за кралицата повече от 70 години и стана най-дългогодишният принц-консорт в британската история. До 96-годишна възраст той изпълняваше обществени ангажименти и пътуваше заедно със съпругата си на държавни и кралски посещения. До момента все още не са ясни подробностите около погребението. Най-вероятно принц Филип ще бъде погребан с кралски, а не с държавни почести съгласно последното му желание.

„Той беше моята сила и остана такъв през всичките тези години“, каза кралицата по случай златната им сватба през 1997 г, цитирана от вестника.

Кралица Елизабет и принц Филип празнуват 73 години брак (ГАЛЕРИЯ)

Лорд Чембърлейн, бившият ръководител на контраразузнаването Андрю Паркър и премиерът Борис Джонсън ще проведат консултации с Нейно Величество относно нейните намерения за погребението на съпруга ѝ. До погребението в страната ще действа национален траур. По утвърден план се спускат националните флагове, всички депутати ще носят черни ленти, а мъжете-депутати - и черни вратовръзки.