Някои призоваха за отмяна на противоепидемичните мерки и за оставката на премиера

Няколко хиляди души протестираха в центъра на Загреб в събота, изразявайки недоволство от въведените от властите рестиктивни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи Хина. Участниците в митинга призоваха за мирна съпротива на рестрикциите и ваксинацията.

По време на протеста имаше силно присъствие на полицията. Някои от говорещите на протеста призоваха за отмяна на противоепидемичните мерки и за оставката на премиера Андрей Пленкович.

Два влака се сблъскаха в Хърватия

Thousands of peaceful protesters gather at the main square in the Croatian capital Zagreb, opposing the pandemic restrictions, vaccine mandates, media censorship and tyrannical measures, both in Croatia and abroad. #Zagreb #FreedomFestival #FestivalSlobode pic.twitter.com/QAeVRiK88a

— Based Croatia (@Based_Croatia) September 18, 2021

Представители на протестиращите призоваха да не се позволява на националния щаб за борба с COVID-19 да превърне хората в роби, а други заявиха, че коронавирусът не съществува. Бившият депутат Иван Ловринович каза, че хората трябва да поемат съдбата си в своите ръце, посочвайки, че това е "война с биологични оръжия".

Голям горски пожар в Хърватия приближава жилищни сгради (ВИДЕО+СНИМКИ)

Сред протестиращите имаше депутати и представители на политически партии.