Сред загиналите е и 9-годишно дете

Буря, наречена от синоптиците "Малик", обхвана Северно море и части от Европа в събота, а силните ветрове отнеха живота на най-мако трима души във Великобритания, предаде ДПА. Деветгодишно момче е загинало, когато дърво е паднало върху него в английското селище Уинотдейл, съобщи местната полиция. Мъж, който е бил с него по това време, е сериозно ранен. Още един мъж е починал, след като е бил затиснат под преобърнал се от силните пориви на вятъра камион.

5 щата в САЩ обявиха извънредно положение заради снежна буря (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Абърдийн на източния бряг на Шотландия пак от паднало дърво е била убита 60-годишна жена. В района е бил измерен вятър от почти 140 км в час. Два футболни мача от първа дивизия са били превантивно отменени. Бурята е оставила повече от 130 хиляди домакинства във Великобритания без електрозахранване.

Second storm due to batter northern Britain within hours – and it could be even WORSE https://t.co/a19CvQUjG2

— DailyUsaNews (@daily_usanews) January 30, 2022

"Малик" достигна и до Дания, където 10 хиляди служители на гражданската защита бяха в повишена готовност, съобщи информационната агенция Рицаус. В град Фредериксунд 20 души, нуждаещи се от ежедневни грижи, са били преместени на безопасно място, защото сигурността им е било невъзможно да бъде гарантирана в случай на наводнение, съобщи телевизионният канал ТВ2.

Boy, nine, is killed by falling tree as Storm Malik whips Britain https://t.co/7HuIYJ149e

— Nzuchi Times (@NzuchiTimes) January 29, 2022

На остров Шеланд, където се намира столицата Копенхаген, са били спрени почти всички регионални влакове, предаде телевизия Де Ер.

UK weather: Storm Corrie batters Britain with up to 90mph gales causing 'danger to life' https://t.co/y1mBs71WV6 pic.twitter.com/7jvsyxAlPe

— Daily Express (@Daily_Express) January 30, 2022

Мостът Йоресунд, който свързва Копенхаген с Швеция, е бил затворен за движение. Германската метеорологична служба и Федералната морска и хидрографска агенция издадоха предупреждение за ураганни ветрове в североизточната част на Германия. Има предупреждение и за нивото на река Елба при Хамбург, което може да достигне до 2,5 - 3 м над равнището на прилива. Някои влакове в провинция Шлезвиг-Холщайн бяха отменени.