Над 200 души тръгнаха от Ница, още толкова от Перпинян

Във Франция също организираха "Конвой на свободата". По примера на тираджиите в Канада, шофьори се събраха в няколко града и тръгнаха към Париж. Много от тях вееха канадски знамена.

Планът им е да протестират в столицата срещу ваксинационните сертификати и забраните неимунизирани да посещават определени обществени места. След това конвоят би трябвало да продължи към Брюксел, за протест пред европейските институции. Около 200 бяха шофьорите, които тръгнаха от Ница. Няколко стотин се събраха и край границата с Испания в град Перпинян.

Трюдо: Блокадите са неприемливи и вредят на икономиката

Парижката полиция пък заяви в четвъртък, че ще забрани така наречените "конвои на свободата", вдъхновени от протеста на шофьорите на камиони срещу коронавирусните ограничения, който парализира канадската столица Отава. Силите на реда припомниха, че хората, които блокират пътища, са заплашени от до две години затвор, глоба в размер на 4500 евро и тригодишна забрана за шофиране.

Правителственият говорител Габриел Аттал заяви, че признава "умората" на обществото от мерките за контрол на инфекциите, но настоя, че Франция е сред европейските страни с "най-малко ограничения, които нарушават свободата на гражданите".