Цветозар Томов гласува против регистрацията на 3 от партиите

Централната избирателна комисия регистрира за участие в изборите на 2-ри октомври няколко формации подали документи в предходните дни. Това са Партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, Политическа партия "Българска социалдемокрация - Евролевица", партия МИР,  партия "Правото" и партия "Пряка Демокрация", предаде БНР.

Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов гласува против регистрацията на 3 от партиите, в чиито подписки главна дирекция ГРАО е открила повече от 50 подписи на покойници. Мнението на Томов е лично. Пред комисията той обясни:

ПП ще обжалва решението за председатели в РИК (ОБЗОР)

„В тези случаи ние имаме установена практика да регистрираме тези партии. Аз не мога да тръгна против личното си мнение, заради което гласувам против тези подписки", каза Томов. "За мен тези случаи са ясен индикатор за това, че организацията подава такава подписка, не е изпълнила по същество разпоредбите на Изборния кодекс“, допълни той.

Друг заместник-председател на ЦИК Росица Матева обяви, че наличието на подписи от починали в подкрепящите подписки не е нарушение на Изборния кодекс и ако е изпълнено условието за 2 500 коректни записа, няма основание регистрация да бъде отказана.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.