Анна Кикина ще бъде първият руски космонавт, който ще лети на Crew Dragon

Русия би била готова да удължи сделката със Съединените щати за споделяне на полети до Международната космическа станция след 2024 г.

НАСА и руската космическа агенция Роскосмос подписаха споразумение през юли, позволяващо на руските космонавти да летят на космически кораби, произведени в САЩ, в замяна на това американските астронавти да могат да се возят на руския космически кораб Союз.

НАСА ще изследва скалите на Марс

"Споразумението вече е подписано за първите три полета", каза Сергей Крикалев, изпълнителен директор на Роскосмос. 

Договорът е необичаен пример за това как Москва и Вашингтон все още си сътрудничат във време, когато отношенията им са на най-ниско ниво след Студената война.

Споразумението за споделяне на полети, подписано през юли, ще позволи на руския космонавт Анна Кикина да лети на космическия кораб Crew Dragon, разработен от американския производител на авиационна техника SpaceX през есента.

Телескопът "Джеймс Уеб" засне още по-детайлни изображения на Юпитер (ВИДЕО)

Кикина каза пред репортери в петък, че първоначално е била шокирана да научи, че няма да лети на Союз, водещият космически кораб на Русия от 60-те години.

„През целия си професионален живот се готвих да летя на Союз, готвих се за това и се фокусирах върху него - изведнъж се оказа че това няма да е така", каза Кикина.

Тя също така потвърди, че ще спази традицията на САЩ да кара до стартовата площадка Tesla, произведена от автомобилния гигант, ръководен от милиардера Илон Мъск, който също основа SpaceX.

„Разбира се, че ще спазвам традициите на екипажа, защото съм част от този екипаж“, каза тя.

Изследването на космоса беше една от малкото области, в които Съветският съюз и Съединените щати си сътрудничиха по време на Студената война, което завърши със символично „космическо ръкостискане“ между космонавт и астронавт по време на мисията Аполо-Союз през 1975 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.