„Много свирепите руски нападения срещу Донецка област продължават”, посочи той

Руските сили понасят сериозни загуби в източната част на страната, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. „Много свирепите руски нападения срещу Донецка област продължават. Врагът понася сериозни загуби там”, посочи той.

Зеленски предупреди също, че според него Русия „струпва сили и техника за възможно повторение на масовите нападения срещу инфраструктурата, преди всичко енергийната”.

Британското разузнаване: Кремъл сменя генерали, за да се оправдае пред вътрешната публика

По-рано днес украинската армия обвини Русия в мащабно унищожаване на цивилни плавателни съдове, акостирали на брега на река Днепър в окупирания южен регион Херсон, който силите на Киев се опитват да превземат. Украинските сили оказват натиск върху руските войски на западния бряг на Днепър, която разделя Украйна. Това подхранва спекулациите, че силите на Москва се готвят да се оттеглят на другата страна.

Говорител на украинския генерален щаб заяви, че горивото от унищожените кораби е изтекло в делтата на реката и обвини руските сили, че са присвоили двигатели и друго оборудване на корабите.

Кличко: Киев е застрашен от спирания на тока

Украинският генерален щаб не даде обяснение за действията на Москва, но унищожаването на цивилни кораби би попречило на украинските сили да ги използват, ако решат да преминат на източната страна в случай на руско изтегляне, отбелязва Ройтерс. Засега няма коментар от руското министерство на отбраната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.