От началото на годината вече са сменени командирите на Източния, Южния и Западния военни окръзи

На деветия месец от пълномащабна руска инвазия в Украйна уволненията сред висшето военно ръководство на Русия са пример, че Кремъл обвинява командирите в провала да постигнат целите си на бойното поле. Това предаде БГНЕС.

Според последния доклад на британското разузнаване, на който се позовават украински медии, уволненията на командири са опит да се свали тази вина от висшето ръководство на Руската федерация в очите на вътрешната публика.

Както се посочва в доклада, на 3 ноември генерал-майор Александър Линков вероятно е назначен за командващ групировката Център на руските войски. Той сменя отстраненият от поста в края на октомври генерал-полковник Александър Лапин, който беше остро критикуван от чеченската марионетка на Кремъл Рамзан Кадиров и собственика на ЧВК „Вагнер” Евгений Пригожин.

Британското разузнаване смята, че това ще бъде поредното уволнение сред висшето руско военно командване от началото на пълномащабна руска инвазия, ако информацията се потвърди. От началото на годината вече са сменени командирите на Източния, Южния и Западния военни окръзи.

"Тези оставки са доказателство за обвиненията към висшето командване на руската армия задето не е постигнало целите на бойното поле. Отчасти това изглежда като опит да се свали тази вина от висшето ръководство на Руската федерация в очите на местната публика“, казват британците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.