Прозорците на офисите на трима политици от германска партия са разбити в една и съща нощ

Животът на Михаел Мюлер, политик от социалдемократическата партия се променя изцяло след като подпалвачи набелязват къщата му. Първо палят колата, а след това и входната му врата. В деня на нападението Мюлер не е бил вкъщи, но семейството било там, разказва репортаж на "Дойче веле". „Дойде следовател и видя, че входът е бил запален, както и автомобилът, под резервоара за гориво. Светлините в къщата бяха включени и вътре очевидно имаше хора, така че предположенията са, че са целели да убият някого. Затова обвинението е за опит за убийство”, каза Михаел Мюлер от Германската социалдемократическа партия.

Увеличават се нападенията в Германия заради бежанската криза Преди това Михаел Мюлер е организирал демонстрация срещу десния екстремизъм в родния си град. Нападението, станало малко след това, може да е свързано с неговата дейност. Той разказва, че има подозрително или много странно съвпадение - прозорците на офисите на трима политици от Германската социалдемократическа партия тук, в Тюрингия, са били разбити в една и съща нощ. Михаел Мюлер не иска да се страхува, но му е трудно. Местните политици като него са познати в общността. Много хора във Валтерсхаузен знаят къде живее. Бързо възниква въпросът: „Заслужава ли си работата му да живее в страх”.

„Струва ли си да отделям от свободното си време в полза на една общност, която след това ме заплашва? Това може да означава, че все по-малко хора ще отделят доброволно време и усилия за общински и обществени съвети или за местния кмет”, каза Михаел Мюлер от Германската социалдемократическа партия. Екстремното насилие срещу държавни служители в Германия става все по-често. Хенриете Рекер, кметът на Кьолн, едва се спаси от смъртта през 2015 г. Ден преди изборите десен екстремист я пробожда с нож във врата.

През 2017 г. Андреас Холщайн, кметът на град Алтена, също беше намушкан с нож във врата.  През 2020 г. в офиса на депутата от Бундестага Карамба Диаби беше открита стрелба.

През 2019 г. Председателят на общинския съвет в Касел Валтер Любке беше убит от десен екстремист. Според проучване повече от половината от всички кметове в Германия са били обиждани, заплашвани или физически нападани. Вибке Захин-Шварцвелер е кмет на източногерманския град Цосен. Тя усеща омразата по време на предизборна кампания. „По време на предизборната ми кампания атмосферата в Цосен беше наистина нажежена. Например, имаше въпрос за исляма: Дали новият кмет ислямизира град Цосен? Защото съпругът ми е от турски произход? Но това, което е наистина трудно, е, че екстремизмът се засилва все повече и повече и аз го забелязвам и в политическата атмосфера”, каза Вибке Захин-Шварцвелер. Независимо дали става дума за заплахи, обиди или нападения, близо 12-те хиляди кметове в цяла Германия обикновено изпитват от първа ръка разочарованието на жителите от политиката на правителството.

„Когато стигнете до момента, в който отменяте събития. Или се чувствате сякаш сте преследвани от престъпници или сякаш не можете свободно да изразявате възгледите си на публични места, тогава демокрацията вече не работи. И аз мисля, че наближаваме този момен”, заяви Вибке Захин-Шварцвелер.

Това е причината много местни политици да  обмислят оттегляне от политиката. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase