През юли, август и септември е имало 285 нападения срещу бежански центрове в страната

Престъпленията срещу бежански центрове в Германия са се увеличили драстично, съобщават от полицията. Оттам предупреждават, че имигрантската криза подсилва риска от нападения на крайнодесни екстремисти срещу политици, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Предупреждението на Бюрото на федералната полиция идва, след като кандидатка за кмет на Кьолн беше нападната и намушкана с нож във врата заради работата си с бежанци. Хенриете Рекер беше атакувана миналата седмица по време на кампания за изборите в града.

 

От бюрото заявиха, че само през месеците юли, август и септември е имало 285 нападения срещу бежански центрове в Германия, което е повече от тези през 2014 г., когато те са били 198.

 

Освен тях са били извършени и 576 нападения срещу хостели с имигранти от началото на годината, 523 от които са били извършени от крайнодесни екстремисти.

 

"Паралелно с атаките срещу хостели с хора, търсещи убежище, могат да нараснат и нападенията срещу политици и управители на места за настаняване“, каза говорител на бюрото.

 

В края на септември ръководителят на Агенцията за вътрешно разузнаване на Германия Ханс-Георг Маасен предупреди, че се наблюдава радикализация на крайнодесните групи в страната, както и „по-голяма готовност за използване на насилие“ от страна на всички екстремистки организации.