Друг проблем, който анализът сочи, е податливостта на българските граждани

Скок на корупцията в България. Това установи проучване на Центъра за изследване на демокрацията. Според него над милион и половина българи са участвали в някакъв вид корупционна схема само за последната година. И още - нивата на корупцията в България за 2023 година са по-високи, отколкото са били през 1999 г.

Друг проблем, който анализът сочи, е податливостта на българските граждани на корупция. Данните сочат, че близо 53% от анкетираните са склонни да дадат или да приемат подкуп, което е ръст с почти 10% спрямо данните от 2016 година. От Центъра за изследване на демокрацията посочват още, че мнозинството от българите смятат, че корупцията у нас е проблем, който няма да бъде решен. Само в държавната енергетика например за последните десет години са изгубени 18 млрд. лева заради корупционни практики, твърдят експертите.

„81% считат, че корупцията е широко разпространена в страна, като за сравнение в ЕС този процент е 70 на сто”, каза ръководителят на представителството на ЕК в България Йорданка Чобанова.

„30% от хората, което е над 1 600 000 души, декларират, че са участвали в корупционна сделка през миналата година. Корупцията е дотолкова интернализирана вече и нормализирана, че бизнесът продължава да декларира, че предпочита да си плащат, преди още да им е поискано”, коментира д-р Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията.

„Големи енергийни инфраструктурни проекти, които или не са се осъществили, или дори когато са се осъществили, са помогнали на конкретни частни интереси. Всички тези пари накуп правят 18 млрд. лева. Това почти е еквивалент на комбинирания бюджет за здравеопазване, образование и отбрана в България”, поясни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.