MethaneSAT е разработен от нестопанската организация „Фонд за защита на околната среда”

Нов сателит ще проследява емисиите от метан в Космоса и ще посочва кои са източниците. За това информира Voice of America. Сателитът MethaneSAT е разработен от нестопанската организация "Фонд за защита на околната среда".

НАСА изстреля климатичен сателит за изследване на океаните и атмосферата на Земята (ВИДЕО)

Метанът е един от парниковите газове, които са допринесли най-много за глобалното затопляне, на второ място след въглеродния диоксид. Най-големият източник на метан е газовата и нефтената индустрия, казват специалистите. Те посочват, че друг източник е селското стопанство.

Защитниците на животните са въодушевени от решението за изпращане на такъв сателит в Космоса. Те са на мнение, че компаниите, свързани с газовата и нефтената индустрия, трябва да плащат повече за вредни емисии.

Космическият боклук - опасност за мисиите и сателитите

Международната агенция по енергетика предупреждава, че до 2023 г. производството и използването на изкопаеми горива в световен мащаб ще доведе до близо 120 млн. метрични тона емисии на метан. Организацията призова САЩ и другите големи замърсители да направят повече за намаляване на емисиите, за да се избегнат климатични катастрофи, предават от VOA.