Управляващият директор на МВФ подкрепи идеята за прогресивен налог

„Смятам, че е време да преразгледаме 10-процентния плосък данък, защото прогресивното подоходно облагане позволява да се споделят по-успешно ресурсите на една страна в обществото". Това заяви в специално интервю за БТА управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Тя коментира и темата за еврозоната. „Предстоят нови избори, но ние знаем, че когато има единство между основните политически сили по дадена тема, целта може да бъде постигната. Аз лично смятам, че не трябва да пропускаме този шанс", каза Георгиева.

Тя изтъкна и приоритетите си като ръководител на международната финансова институция. Дейността на МВФ по време на кризите в последно време Георгиева сравни с пътуване на кораб в бурно море, който обаче е останал стабилен.

МВФ назначи Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат

„Като капитан на кораба аз виждам посоката на нашата работа през следващите години в три направления. Първо, ние имаме огромна отговорност да помогнем на нашите страни членки да изберат правилните политики във време на голяма несигурност и разнопосочност в тенденциите на отделните икономики”, каза Георгиева.

Като втора приоритетна цел тя посочи икономическият растеж, който остава на позитивна територия.

„Третият ни приоритет е работата на самия Фонд и това той да бъде стабилен. Ние инжектирахме 1 трилион долара в световната икономика от 2020 г. насам, създадохме инструмент, какъвто нямаше досега – дългосрочен заем с 10 години гратисен период към страни, които са уязвими спрямо измененията на климата. Това, което постигнахме с увеличаване на квотите на МВФ с 50 на сто, ни дава сигурност, че Фондът може да се справи. Искаме да създадем по-гъвкава система за финансиране, която да осигури стабилност на икономики по време на кризи”, допълни управляващият директор на МВФ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase