Тя беше единственият кандидат за управляващ директор

Изпълнителният съвет на МВФ потвърди, че е преназначил Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат начело на международната финансова институция.

Георгиева, която беше единственият кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, ще продължи да изпълнява задълженията си, когато настоящият ѝ мандат приключи на 30 септември 2024 г.

Решението беше взето с консенсус, се казва в изявлението на МВФ. Георгиева получи подкрепа от ключови европейски съюзници през последните седмици.

МВФ: Кристалина Георгиева е единственият кандидат за управляващ директор

Нейните приоритетни области за дългосрочни инвестиции са: климат, изкуствен интелект и стимулиране на капиталовите потоци в Африка.

По време на мандата на Георгиева МВФ неколкократно помогна на държави, които изпитваха финансови затруднения по време на пандемията от COVID-19, както и на опустошенията, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, особено в Европа.

По силата на противоречиво, но десетилетно споразумение между Европа и Съединените щати, МВФ исторически се ръководи от европеец, а Световната банка - от американски гражданин.

„Дълбоко признателна съм за доверието и подкрепата на Изпълнителния съвет на Фонда, представляващ нашите 190 страни-членки. За мен е чест да продължавам да ръководя МВФ като управляващ директор за втори петгодишен мандат,“ заяви Георгиева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС