Ще бъде обсъдена и темата за Украйна

В Брюксел днес и утре ще се състои извънредна среща на върха на Европейския съюз, както и Европейска конференция по въпросите на отбраната и сигурността.

Във фокуса на заседанието ще са ситуацията в Близкия изток и войната в Украйна, както и отношенията Европейски съюз - Турция. Лидерите ще обсъдят предложените от министрите на външните работи на ЕС санкции срещу Иран заради масивната атака с дронове срещу Израел през уикенда.

Борел: ЕС осъжда неприемливото иранско нападение срещу Израел

Жозеп Борел отбеляза, че санкционният механизъм може да се разшири в две посоки - да се включат и ограничителни мерки за доставка и на ракети към Русия, както и на оръжия от Иран към неговите проксита в Близкия Изток.

Възможно е и разширяване на рамката за санкциите срещу тези, които доставят на Иран компоненти за дронове. Същевременно лидерите ще отправят призив за сдържаност към Израел, който заплаши Иран с ответни мерки.

По отношение на Украйна ключовото послание ще бъде доставка на системи за противовъздушна отбрана. Президентът на страната Володимир Зеленски отново ще направи видеообръщение.

Иран предприе нападение с дронове срещу Израел

В четвъртък лидерите ще разискват икономически теми, сред които конкурентоспособност, вътрешен пазар, стратегически дневен ред. България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.