25 училищни отбора се състезават за първото място

Най-големият световен фестивал за Lego роботика се провежда в Бургас на 20 април. Той събира 25 училищни отбора от цялата страна. Те влизат в състезание в четири категории. Робо фестивалът е STEM програма, която комбинира в себе си няколко учебни дисциплини.

Ученици изобретиха чорапи с чип, за да не се губят хора с деменция

"Целта на състезанието е децата да работят пет-шест месеца в училище, и след това да има място, на което да покажат какво са конструирали. Всички имат еднакви задачи и в това се крие смисълът на състезанието – участниците мерят своите знания и умения чрез роботите, които са построили от нулата”, обясни главният рефер на фестивала Георги Германов.

С помощта на изкуствен интелект: Разчетоха овъглени след изригването на Везувий ръкописи (СНИМКИ)

Според Валентина Венкова от Центъра за творческо обучение децата не само играят, но и учат. „Не само е възможно децата да учат, докато конструират, но и цялата програма е насочена към учене към игра, която е смислена и структурирана. Децата се забавляват, има голямо творчество”, разказа тя.

Темата тази година е свързана с това как изкуството и технологиите работят заедно. „За две минути и половина, децата трябва да изпълнят колкото мисии успеят, но за да го направят, трябва да имат определена изградена стратегия”, каза още Венкова.

Младите участници са на мнение, че както момичетата, така и момчетата, са добри в роботиката.