То ще се проведе в Сараево от 1 до 9 юни

Националният отбор на България по мини футбол започна подготовка за Европейското първенство в Босна и Херцеговина. То ще се проведе в Сараево от 1 до 9 юни. България излиза на футболната сцена като актуален бронзов медалист от шампионата в Словакия преди две години. Това е и причината страната ни да замине за Босна и Херцеговина вече с реномето на европейска и дори световна сила. Жребият отреди да попаднем в група Е, където ще премерим сили със Сърбия, Грузия и Португалия. Изненади около националния отбор също не липсват.

Той е носил екипите на редица европейски грандове като „Ювентус”, а сега ще е посланик на националния отбор по мини футбол. Това е Валери Божинов. В тима са убедени, че неговия опит може да се окаже безценен.

„Мога да им помогна мотивационно. Да поговоря с тях и колективно, и индивидуално. Но ролята на треньорите е много важна“, казва Божинов.

От звезда на терена до виртуозен артист: Футболистът на „Ливърпул”, който стана художник (ВИДЕО) Тактиката ще определя треньорът Николай Михов. „Ако не мечтаем, тогава за какво отиваме, трябва да защитаваме това, което сме постигнали“, каза Михайлов. А България постигна много. И на европейското в Кошице, когато стигна до бронза и на световното, когато се нареди сред най-силните 8 на планетата. „Има една много хубава черта, която нашите треньори търсят в момчетата – чисто човешките качества, тъй като, знаете, ние сме аматьори, не сме професионалисти“ , сподели административният директор на националния отбор по мини футбол Светлозар Табаков.

Когато мъжете са контузени: Жените ги заместват на футболния терен Те са хора с различни професии. Но когато България ги призове, защитават цветовете на трикольора. „Всеки един от нас си пуска отпуск. На много от нас ни се налага да пускаме неплатен“, споделя още Табаков. Не за да преследват медали и слава, а за да накарат повече млади българи да открият любовта си към спорта. „Трбява да накараме децата да практикуват мини футбол” , каза Божинов и допълни, че този спорт дава на футболистите ориентация и умението да взимат по-правилни решения.