Екип на „Дойче веле” ни среща с Дейвид Моли

Дейвид Моли е професионален футболист на „Ливърпул”, който се отказва от мечтаната работа след контузия. В този период имал нужда от нещо, което да занимава ума му. Така започва да рисува.

Мащабни портрети на известни личности в стил графити са запазената марка на твореца. В края на първата година от началото на новата си кариера Моли печели повече от изкуството си, отколкото от цялата си футболна дейност.

Артистът е роден през 1995 г. в днешна Демократична република Конго. Бил на 10, когато семейството му се преместило в Лутън, Англия. Скоро след това бил забелязан, докато играел футбол на улицата. На 14-годишна възраст е приет в Академията на „Ливърпул”. По-късно играе за различни клубове, сред които и„Ковънтри Юнайтед”. Дълго време обаче го измъчвали контузии, докато скъсване на кръстни връзки не сложило края.

20-годишната самоука художничка Сесил Иванова, която пътува сама по света

Много от бившите му колеги от почти десетгодишната му кариера подкрепят новата му такава. Топ играчи като Кийн Браян, Джак Грийлиш, Антонио Рюдигер, Рияд Марес и Рийс Джеймс правят поръчки при него.

През лятото на 2023 г., само пет години след като Моли хваща четката, лондонската галерия „Куонтъс” излага 25 картини на видни фигури - хора, които го вдъхновяват.

Независимо дали е звезда на терена, или на платното, творецът е живо доказателство за валидността на максимата: когато една врата се затвори, друга се отваря, ако вярвате в себе си.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase