В края на юли ще стане ясна компанията, която ще проучва дълбоко в морето ни..

До 3-4 години България ще може да добива природен газ от находищата, които са в дълбините на Черно море. Това увери енергийният министър Делян Добрев. До края на юли ще бъде избрана компанията, която ще прави проучванията на територията на блока „Хан Аспарух". 

Находището попада в района на Черно море, за който преди време Румъния предяви претенции.

До изтичане на крайния срок във вторник оферти с желание да участват при проучването на находищата са подали американската компания „ЕксънМобил", френската „Тотал" и британската „Мелроуз". Тази от тях, която даде най-добро предложение за цена, ще може да прави проучванията за нефт и газ във зоната на „Хан Аспарух" през следващите 5 години.

„До края на юли ние ще оценим офертите и ще изберем компания, която ще проучва дълбоко Черно море", каза Добрев.

Сондажите могат да започнат най-рано през следващата година. Въпреки близостта с откритите наскоро залежи на синьо гориво в румънската акватория, енергийният министър е категоричен, че няма шанс единият притежател да ощетява другия.

„Не е едно общо находище, при което ако единият тегли, на другия ще му свърши газа", допълни той.

Според сметките на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, добивите от „Хан Аспарух" биха задоволили енергийните нужди на страната ни за период от 15 до 30 години. Министър Добрев каза още, че в Черно море има потенциал да бъде открит и нефт, въпреки че вероятността за газ е много по-голяма.

Сега от находищата „Калиакра" и „Каварна" се покриват около 15 % от потреблението на синьо гориво в страната, при това на цени 40 % по-ниски от тези на руския газ.

Очаква се съвсем скоро да започне добивът на газ и от находището "Каварна-Изток". С него ще се осигурят 30 % от годишната консумация на горивото у нас.

Репортер: Георги Георгиев

 

Междувременно що се отнася до енергийната политика на България - Коалиция за България продължава да събира подписи за референдум за АЕД "Белене". Подробности вижте тук.