Родилката вече е в стабилно състояние и без опасност за живота

Млада жена от Бургас роди мъртво първото си бебето си в домашни условия, след като часове след началото на раждането не потърсила медицинска помощ.


Родилните болки на 24-годишната студентка в Музикалната академия Сияна Ралева започнали малко след полунощ,  а сигнал към 112 бил подаден едва тази сутрин, след като детето починало. Случаят вече е поет от полицията

 

По данни от здравната инспекция детето - момиченце е родено мъртво, а до родилката е било цялото семейство.


Свекървата обяснява, че Сияна имала болки още вчера, но отрече да е имала желание за домашно раждане


„Нямаше такива работи да не иска да ражда, просто така се случи ,че на сутринта, към 6.30 – 7.00  часа някъде там- беше мъртво бебето”, разказа свекървата намомичето Мария Ралева.


Бременността на Сияна е била контролирана през цялото време. Д-р Антонио Душепеев - началник Родилно отделение МБАЛ-Бургас твърди, че жената редовно е посещавала женска консултация. Лекарите са изненадани и от още един факт.


„Всъщност е имало декларация в историята на заболяването. Говорих с лекуващия лекар, с който тя отказва ваксинация и кръвопреливане. Всъщност нейният термин е бил на 17 октомври, на нея й е предложено да влезе в болница предвид на това, че е минал термина, Нали и е преносена бременността , но са отказали под предлог, че не са изтекли околоплодните води, те така са решили”, заяви д-р Георги Паздеров- РЗИ- Бургас.


Родилката вече е в стабилно състояние и без опасност за живота. Не пожела да говори с екипа на Нова, но пред лекарите е заявила, че не искала самостоятелно раждане в домашни условия.


Припомняме, че само преди дни  Български хелзински комитет заведе дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. Процедурата срещу страната ни е заведена заради това, че бременните жени не могат да раждат у домовете си.


И министърът на здравеопазването Десислава Атанасова коментира случая в Бургас. Според министъра е редно  раждането да става единствено в лечебни заведения, за да се запази животът на новороденото и майката.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Цеца Алексова