Един от тях е син на общинския лидер на ДПС Фераим Сали

Три турски семейства в Шуменско направиха нова църковна камбана със собствени средства. Монтираха я на мястото на старата, която откраднаха преди време техните деца. Единият от апашите е син на общинския лидер на ДПС в Никола Козлево Фераим Сали.

 

Трима младежи на възраст от 18 до 21 години се оказаха крадците на вековната камбана. Приятелите са от три съседни села. Октай от Долина, Мехмед от  Ружица и Гькхан от Вълнари се организирали и задигнали реликвата от бронз, която тежала цели 100 килограма.

 

Няколко дни крили плячката си в храстите на съседната сграда, само на метри от храма. После тръгнали да я търгуват.

 

Християните в селото са само шестима и отдавна не ходят на църква. Вече не идва и свещеник да служи. Въпреки това си искат камбаната. На нея държат и мюсюлманите. Те не по-малко били натъжени от наглата кражба, още повече, че я ползвали и при бедствия.

 

Най-скандален за хората в селото е фактът, че младежите посегнали на камбаната, всъщност не страдали от безпаричие. Всички били деца на сравнително заможни и интелигентни семейства. Гьокхан например е син на общинския лидер на ДПС Фераим Сали.

 

Почти по хиляда лева се бръкват бащите за новата бронзова камбана. Тя е 86 кг и е отлята в пловдивска фирма по препоръка на новопазарския протойерей отец Андрей Стефанов. Въпреки родителската подкрепа за момчетата обаче, хората се надяват да бъдат наказани според закона.

 

Репортер: Лилия Вълкова