Законът беше приет на първо четене в парламента

Нападението над лекар да се наказва със затвор, решиха депутатите на първо четене. Промените в Наказателния кодекс предвиждат от 1 до 5 години затвор при лека телесна повреда, от 3 до 10 години затвор при средна и от 5 до 15 години при тежка телесна повреда.

Вносител на промените е депутатът от „Синята коалиция” д-р Ваньо Шарков.

„Причината да внесем законопроекта е фактът, че все повече стават случаите на агресивно поведение и насилие над медицински специалисти при изпълнение на задълженията им за оказване на медицинска помощ”, каза Шарков.

Пред колегите си в парламента той прочете писмо на група лекари, изпратено до председателя на Народното събрание и други институции в страната. С него лекари от Спешна помощ съобщават за бити свои колеги, заради което нападателите са били глобени за дребно хулиганство.

„Медицинските специалисти са бити, а биячите им са глобени от 150 до 200 лв. В чл. 325 от Наказателния кодекс пише, че за прояви на жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни насилникът да се наказва с лишаване от свобода за 3 години и глоба от 1000 лв. до 5000 лв. И ако някой от вас има съмнение дали трябва да бъде подкрепен законопроектът, просто се замислете защо наказанията за бой над гръбначно животно са такива, а наказанията за бой над лекари са 200 лв.”, заяви Шарков.

„С гласуването на този текст трябва да покажем отношението на обществото към неговите лечители. Затова аз апелирам по съвест да подкрепите този законопроект”, заяви Даниела Дариткова, ГЕРБ.

Промените бяха гласувани от общо 91 народни представители, от които 88 бяха „за”, 1 – „против” и 2 – „въздържал се”.

Преди две седмици и здравният министър Десислава Атанасова призна пред Нова телевизия за задълбочаващия се проблем с нападенията над лекари. Тогава Атанасова призова за промени в Наказателния кодекс.

Според министъра в болниците има охрана, но не е възможно екипите на Спешна помощ да бъдат придружавани от полицията на всяко посещение.