Учени и любители наблюдават явлението заедно от обсерваторията „Рожен”

Светът посреща най-зрелищния звездопад на годината. Космическото явление вече започна, и астрономите разпънаха своите телескопи, за да хванат ярките остатъци от кометата "Суифт-Тътъл". 


Утре вечер се очаква пикът при падащите звезди, но наблюденията вече започнаха. Едно от най-подходящите за това места е обсерваторията "Рожен".


Цяло лято телескопите на обсерваторията привличат любители на космоса. Особено сега, когато нощното небе е осветено от метеорния поток „Персеиди”.


Тази година максимумът на метеорния поток ще бъде на 12 срещу 13 август вечерта, между 10 и 12 часа. Рейтът на падащи звезди тази година се очаква да бъде между 70 и 100 падащи звезди на час.


Докато туристите чакат звездопади, младите астрономи в обсерваторията имат далеч по-сериозни цели. Те наблюдават небето за астероиди, комети и звезди. Британката Холи изказа мнението си за страховете на човечеството от астероидите-убийци през последните месеци.
Хората изпадат в паника от заглавията в медиите. В такива случаи трябва да слушаме гласа на науката”, казва тя.


 „Голямото астероидно предизвикатеслтво”. Така се нарича поредната инициатива на НАСА, която търси съдействие от любителите астрономи по цял свят в проследяването на астероиди.


Астероидите крият много от тайните за произхода на живота. Затова години наред те са наш приоритет”, казват експертите.


Любителите астрономи могат да са в помощ на науката не само в лова на астероиди. За редица наблюдения те имат времето, с което големите телескопи не разполагат. 


Комплексът в „Рожен” е доказателство за това как напреднали любители и професионалисти могат заедно да търсят отговорите, които очаква цялото човечество.

 

Повече вижте във видеото.