Прокуратурата иска задържаните да възстановят 200 000 долара

17 българи замесени в крупна схема за пране на пари и банкови измами. При акция на ФБР в Чикаго бяха арестувани 14 души, а други двама бяха прибрани от агенти на ДАНС в София. Американската прокуратура пусна официална информация за акцията. На пресконференцията в Чикаго беше и кореспондентът на "Новините на Нова” Ясен Дараков.

 

Става въпрос за престъпления, които са извършвани от май 2011 година до септември 2012-та. Според обвинителния акт става въпрос за добре организирана международна схема, на чело на която стои софиянецът Георги Мартов. Срещу него има 28 повдигнати обвинения. Той е арестуван заедно със съпругата си Теменуга.

 

Арестувани са общо 15 българи, двама от тях при акция на ДАНС вчера. Един все още се издирва, името му е Даниел Йорданов. Двамата заловени у нас се казват Радослав Павлов и Михаил Петров. Те са и хората, които са събирали незаконно кредитни карти на граждани от Европа, след което чрез Скайп или имейл са ги пращали обратно в Чикаго на Мартов и останалите замесени.

 

След това те са били дублирани върху гифт карти с магнитна лента с помощта на специални устройства, а сметките на нищо неподозиращи хора в Европа са били източвани. После парите са били изпращани обратно в България чрез парични преводи през българския център "Родина”. Неговият собственик Емил Господинов също е арестуван. 

 

Прокуратурата искат да бъдат възстановени 200 000 долара от 15-те задържани и още 50 000 долара от Мартов, Петров и Господинов по обвиненията за пране на пари. Вчера следобед те всички са пледирали невинни по повдигнатите обвинения. 

 

Репортер: Ясен Дараков