Шефът на КФН отхвърли обвиненията на Реформаторите

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев няма да подава оставка. По време на изслушането си пред депутатите той обяви, че в обвиненията на Реформаторския блок няма никаква истина и че фондовете работят безупречно.  

 

Първата точка в дневния дер бе изслушване на ръководството на Комисията за финансов надзор. Преди началото на заседанието обаче, нейният председател Стоян Мавродиев бе категоричен, че "във фондовете няма гнили ябълки и комисията работи перфектно". Точно заради това той смята, че няма основание да подава оставка. Също така отговори, че от години не е политическо лице и в качеството си на такова не смята, че от Реформаторският блок имат право да му искат оставката.

 

По-рано председателят на парламентарната група на реформаторите Радан Кънев поиска оставката на ръководствата на финансовите регулатори БНБ и КФН.

 

"През изминалите години двата регулатора не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж. Според РБ регулаторите са допуснали системно изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари”, посочи той. 

 

Стоян Мавродиев обаче контрира с думите: "Очевидно, че няма причина за оставка, защото оставка се подава за несвършена работа. Комисията за финнасов надзор работи перфектно. Свършили сме си работата пунктуално във всеки един от секторите, които наблюдаваме. Не сме допуснали кризи в последните години в нито един от ресорите, които наблюдаваме. Така че фактите говорят друго". 

 

"Комисията за финансов надзор работи по писмото на четири от най-големите пенсионни дружества, които задават въпроси и предупреждават за нарушения от страна на техни конкуренти", поясни Мавродиев.

 

Той обясни също, че преди да подадат въпросното писмо, адресирано и до финансовото министерство, представители на тези фондове са имали среща с него и лично той ги и посъветвал да подходят по този начин. Същевременно Мавродиев гарантира, че самите четири дружества също ще бъдат разследвани заедно с останалите фондове, които се визират в писмото.

 

"Ще изследваме четирите фонда, подписали писмото и няма да приемам подхода едни участници да атакуват други, при положение, че са в конкуренция. Ако открием данни за картел ще сезираме Комисията за защита на конкуренцията", добави той, пояснявайки че не можа да се очмаква КФН да коментира резултатите от разследването само три месеца след неговия старт. 

 

По думите му въпросните четири дружества подписали писмото също са санкционирани през годините за сделки със свързани лица, като в сила са влезли общо пет наказателни постановления.

 

По време на изслушването относно пенсионните фондове Мавродиев отговори и на обвинения, че КФН има вина за случилото се с КТБ.

 

"Не е коректно внушението, че КФН има отношение към банковия сектор. Ние не отговаряме за КТБ", категоричен бе той. 

 

По отношение на контрола върху пенсионните фондове от КФН имат няколко предложения, като настояват законодателя да въведе дефиниции за предприятие майка и дъщерни дружества, тъй като при сега действащите дефиниции комисията не разполага с достатъчно инструментариум да проследява всички сложни директни и индиректни транзакции. От КФН предлагат и намаление на таксите на пенсионните фондове с 40%, информира БГНЕС.

 

Повече информация гледайте в централната емисия новини от 19 часа.