ВКП започва проверка на задържането на бившия военен министър Николай Цонев

Петьо Петров, който завеждаше Следствения отдел към Софийската градска прокуратура, днес подаде заявление за освобождаване от ръководна длъжност, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата

 

Със заповед на градския прокурор Христо Динев от същия ден той е освободен. Петров не просто е поискал да си тръгне, но е настоял с изрично заявление до главния прокурор да бъде извършена проверка на целия случай около задържането на бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на Финансовото министерство Тенчо Попов.

 

Петров настоява проверката „да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем“. Проверка ще има и ще се извърши от прокурори от ВКП.


По-рано днес излезе решението на Върховния касационен съд, с което окончателно бяха оправдани Сантиров, Попов и Цонев. Тя бяха обвинени, че са предложили на Петьо Петров 20 000 евро, за да прекрати дело срещу Цонев.

 

Делото стана особено популярно, след като на 1 април 2010 г. тогавашният военен министър бе арестуван от прокурора Роман Василев с думите: "Тъй като сте абсолютен престъпник, долу на земята!". През октомври 2012 г. тримата бяха напълно оправдани от Иван Коев от Софийския градски съд. Апелативните съдии Спас Иванчев, Милена Панева и Калинка Георгиева се съгласиха с решението му. Днес то е потвърдено и от върховните съдии Татяна Кънчева, Юрий Кръстев и Биляна Чочева.

 

В решението си ВКС твърди, че става въпрос „за емблематичен пример на полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на свидетеля П. Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“.