Той се поставя на кожата като лепенка

Човекът разполага със забележителен набор от възприятия, които му помагат да се ориентира, но не може да усеща магнитните полета. Това усещане дава възможност на множество животни, сред които са акулите, птиците и насекомите, да се ориентират във физическия свят, засичайки магнитите полета. Благодарение на магнитните полета могат да се установят местоположението, надморската височина и посоката на движение, информира CNET, цитирана от агенция "Фокус".

 

Екип от германски и японски учени е успял да разработи “сетиво” за магнитните полета под формата на сензор, който се поставя на кожата като лепенка. Устройството е толкова тънко и гъвкаво, че може да се сгъва и мачка, без това ни най-малко да наруши функционалността му.

 

Дебелината на сензора е под 2 милиметра, а теглото му само 3 грама на квадратен метър. Всъщност той е толкова лек, че може да бъде поставен в сапунен мехур, без да го спука. Наред с това устройството може да издържи над 1000 цикъла на разтягане с повече от 270%. Това означава, че може да бъде поставено на дланта на ръката, без да се повреди от движението ѝ.


Изследователите посочват, че свръхтънкият сензор за магнитни полета би могъл да се използва при “проектирането на меки роботи, за наблюдение на здравни показатели, в консуматорска електроника и за електронни устройства за кожата”. Те се надяват, че изобретението им ще “вдъхнови създаването на множество устройства, които ще се използват за “шестото чувство” – усещането на магнитните полета”.