Според прокуратурата Октай Енимехмедов само се е заканил

 

Настъпи обрат в съдебната сага за нападението срещу Ахмед Доган. На финалната права прокуратурата реши, че опит за убийство на бившия лидер на ДПС не е имало, а Октай Енимехмедов трябва да отговаря само за закана за убийство.

Още по темата

 

Държавното обвинение на практика се съгласи с решенията на Апелативния и на Софийския градски съд, които осъдиха нападателя на Доган Октай Енимехмедов на 3,5 години затвор с мотива, че той не е искал да убие политика, а само се е заканил да го направи.

 

Самият Енимехмедов заяви, че е невинен и иска да му бъде даден Орден "Стара планина" за подвига, който извършил.  „Това е много смел подвиг, такъв какъвто на Балканите не се е случвал”, заяви той и обясни, че към подвига го подтикнало неуважението на политиците към народа.

 

От ДПС очаквано реагираха остро на решението на прокуратурата.  „За нас този атентат е ясен, това си е опит за убийство, ние го знаем. Достатъчно е да се видят фактите”, коментира депутатът  Мустафа Карадайъ и добави:  „Може би прокуратурата прави оценка на начина на водене на разследването”.

 

Какво решение ще вземат върховните магистрати ще е ясно до месец. Ако ВКС потвърди трите години и половина затвор на предходните инстанции, Октай Енимехмедов ще остане в затвора само няколко месеца. Причината - той и в момента се води под домашен арест, а по нашите закони това се приспада като вече излежано наказание.