Инстинктът да се пазим от тях се е развил като еволюционен отговор на заплахата

Страхът от паяци е белег за оцеляване, записан в нашето ДНК. Това са открили учените, съобщи вестник „Дейли Мейл”.

 

Според учените преди стотици хиляди години инстинктът да бъдат избегнати паякообразните се е развил като еволюционен отговор на опасната заплаха от тяхното ухапване.

 

Това би могло да означава, че арахнофобията, една от най-парализиращите фобии, представлява фино настроен примитивен инстинкт за оцеляване.

 

Този инстинкт може да датира от началото на човешката еволюция в Африка, където преди милиони години са съществували паяци с много силна отрова. 

 

Водещият на изследването, Джошуа Ню, от Колумбийския университет в Ню Йорк, заяви: "Редица видове паяци с мощни, специфични отрови, засягащи гръбнака и двигателните функции са населявали Африка много преди хуманоидите и са съществували там съвместно за десетки милиони години.”

 

"Хората са били в траен, непредсказуем и значителен риск от сблъскване с изключително отровни паяци в средата си на живот”, обясни още д-р Ню.

 

"Дори когато не е фатално, едно ухапване от черна вдовица в света на предците ни е могло да остави своята жерта обездвижена за дни или дори седмици, излагайки я на много други опасности", допълни Ню.

 

Изследователският екип на Ню провежда експеримент, в който 252-ма доброволци биват помолени да следят екран, изучавайки абстрактни форми и данни, изписани на него.

 

Експериментът открива, че техните реакции на снимки на паяци са много бързи, дори ако самата форма на паяка е размазана, в сравнение с много по-ясни снимки на други обекти, също известни като предизвикващи отвращение или страх, като например игли и мухи.

 

Изследователите отбелязват, че паяците, често бивайки малки и тъмни същества, са склонни да се крият в ниши и са трудно забележими.

 

Затова Д-р Ню казва, че "Намирането следователно е критичният арбитър за успех при такива срещи – всякакви подобрения на чувствителността, бдителността, надеждността и скоростта на наследствените ни ментални и физически сили, за разкриване на паякообразните биха били от значително селективно предимство".