Най-възрастният човек в България е на 108 години

 

Почина най-възрастният човек на Земята, 116-годишната Гертруд Уивър.

 

Според данните на международната група за геронтологични изследвания в света има 52-ма души, които са над завидните 110 години. Сред тях обаче няма нито един българин. Впечатляващото е, че сред дълголетниците 50 са жени и само двама са мъже. Най-много най-възрастни хора има в Япония - цели 19 души. Със седем по-малко са в САЩ. Общо 16 души в Европа са над 110-годишна възраст.  

Още по темата

 

Най-възрастният човек в България е на 108 години.  В село Столево, Старозагорско живеят не повече от  сто души, а най-възрастният сред тях е дядо Стойчо, който е на 91 години.  С бодрия си дух освен за животните си дядо Стойчо се грижи и за малка градинка.

 

Дали заради личните рецепти за здраве или не, данните на НСИ сочат, че дядо Стойчо значително надвишава средната възраст за област Стара Загора - малко над 74 години. „Ние сме най-застарялата нация в Европа с най-ниска средна продължителност на живота, тъй като липсва младо население”, коментира демографът. Георги Бардаров.

 

В област Хасково средната възраст се покачва, но столетникът дядо Атанас отдавна я е надхвърлил. Той се придвижва  с бастун, но разказва, че дължи добрата си форма на карането на колело.

 

Наградата за най-бодър столетник обаче получава стогодишната японка Миеко Нагаока. Тя успяла да преплува 1500 метра свободен стил за един час и 16 минути.

 

Репортери: Златина Зехирова, Димитър Иванов и Анна Турлакова