Близо 28 хиляди души у нас са с нарушено зрение

 

Отбелязваме международния ден на белия бастун. Близо 300 милиона души по света се нуждаят от него, защото са с напълно увредено или слабо зрение. У нас броят на незрящите е близо 28 хиляди.

 

За Иван белият бастун е равен на независимост. Парче алуминий, което ежедневно спасява живота му. Разчита и на околните. 

 

Още по темата

Сигналите на незрящите са прости, но често непонятни за намиращите се зад волана. Ако бастунът е вертикално изнесен напред това означава, че пешеходецът се кани да пресича, а от водачите се очаква да спрат и да го изчакат. Ако пък бастунът е вертикално на нивото на очите, това означава, че с човекът се случва някакъв проблем и той се нуждае от помощ. 

 

Какво е да повериш живота си в ръцете на белия бастун, днес разбраха и зрящите. 

 

"През цялото време се мъчих да си представя това, което съм видяла преди минутки. Наистина изпитах истински страх и паника", сподели Петя. 

 

Белите бастуни не означават зависимост. В това ни уверяват  двама незрящи спортисти и ни водят там, където бастуните са вече излишни. В залата по шоудаун - или тенис на маса за незрящи. 

 

И въпреки че масата за всички състезатели по шоудаун е само една, купите и медалите по рафтовете говорят сами. Най-вече за това, че хората с бели бастуни всъщност не са по-различни. 

 

Репортер: Ивомира Пехливанова