Пик ще бяга на 24 април догодина, когато се провежда Лондонският маратон

Британският астронавт Тимъти Пийк ще стане първият мъж, който ще пробяга маратон на борда на Международната космическа станция (МКС), пише „Индипендънт“.

 

Пик смята да бяга на 24 април следващата година, когато се провежда традиционният Лондонски маратон. Най-важното предизвикателство, пред което е изправен астронавтът, е как ще преодолее безтегловността. Той смята да използва специални колани, които да го удържат в необходимото положение на пътеката за бягане, уточнява БГНЕС.

Още по темата


През 1999 г. Тимъти Пийк е пробягал маратона в британската столица за 3 часа и 18 минути.

 

“Не смятам да поставям личен рекорд. Моята цел е да взема разстоянието за 3,5-4 часа“, обяви той.


Астронавтът на НАСА Сунита Уилямс до момента е единственият човек, който е бягал маратон в космоса. Тя е направила това през 1997 г.


На 15 декември новият екипаж в състав Юрий Маленченко (Роскосмос), Тимъти Копра (НАСА) и Тимъти Пийк (Европейска космическа агенция) ще бъдат доставени с кораб на борда на МКС. Изстрелването ще бъде от космодрума в Байконур. 

 

Това няма да е първата интересна инициатива на МКС. Преди време руската компания "Рос Космос" публикува видео, на което астронавтите правят салта, ходят по въже и жонглират на борда. Вижте видеото!