Най-голямото предупреждение важи за десет града

Опасният смог, който се спуска над североизточната част на страната, предизвика издаването на още червени кодове за потенциално опасно време в десет града, съобщава Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Съобщението идва, след като миналата седмица беше издадено предупреждение, че голяма част от Китай ще бъде сериозно засегната от замърсяването. В Пекин за втори път беше издаден червен код за опасен смог.

 

Министерството на околната среда заяви в съобщение, че най-високият предупредителен код важи за десет града, сред които Тиендзин и по-малките градове около него Пуян, Синсян, Дечжоу, Хандан, Синтай, Ланфан, Хеншуй, Синджи и Анян.

 

При най-високото предупреждение властите съветват хората да не напускат домовете си, училищата спират работа, а превозните средства минават на ограничен режим на движение.

 

Червеният код за опасен смог в Пекин беше свален във вторник. Според данни на властите въздухът в столицата „бавно се подобрява“. Въпреки това в съседните региони на Хенан и Хъбей все още има сериозно проблеми с въздуха, а нивата на замърсяване с частици PM2.5 надминават допустимия за Китай максимум от 300 милиграма на кубически метър.

 

Четиристепенната система за предупреждение за опасно замърсяване беше въведена от китайските власти преди две години, но този месец за първи път беше достигнато най-високото ѝ ниво.

 

През последните години в Китай се наблюдават завишени нива на замърсяване на въздуха като това се дължи най-вече на зависимия от въглища североизток на страната, където е и нейният индустриален център.