МВнР изпрати писмо с българската кандидатура в централата на ООН

 

Министерството на външните работи официално номинира Ирина Бокова за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН).

 

Съобщението на МВнР гласи:

"Във връзка с Решение № 404 от 19 юни 2014 година на Министерския съвет, Министерството на външните работи изпрати писмо, с което номинира г-жа Ирина Георгиева Бокова за поста Генерален секретар на Организацията на Обединените нации (ООН). С биографията си и натрупания опит Бокова може да бъде една от значимите кандидатури в предстоящата кампания за Генерален секретар на ООН.

 

Писмото е подписано от Министъра на външните работи на 9 февруари 2016 година."

 

Коя е Ирина Бокова?

Родена е на 12 юли 1952 г. в София. Тя е дъщеря на видния деец на БКП Георги Боков (бивш главен редактор на в. „Работническо дело“) и сестра на Филип Боков (началник на политическия кабинет на премиера Сергей Станишев). Ирина Бокова завършва гимназията с преподаване на английски език, София (1971 г.) и „Международни отношения" в МГИМО, Москва през 1976 г. От 1977 до 1982 г. е трети секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. До 1984 г. е трети секретар в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк. До 1990 г. е втори и първи секретар в отдел "ООН и разоръжаване" на МВнР. От 1990 до 1991 г. е депутат в 7-то Велико народно събрание. През 1995 г. е секретар на правителствения Комитет по европейска интеграция. Тогава става и заместник-министър на външните работи. През 1996 г. Бокова е кандидат за вицепрезидент в двойка с Иван Маразов (БСП), губят изборите. Същата година става първи заместник-министър на външните работи. От 1996 до 1997 година е министър на външните работи. От 2001 до 2005 година е народен представител в 39-то Народно събрание от "Коалиция за България". В това НС е била в: Парламентарна група на "Коалиция за България": член (05 юли 2001) Парламентарна група на "Коалиция за България": секретар на ПГ (05 юли 2001 - 18 май 2005) Комисия по европейска интеграция: член (20 юли 2001 - 18 май 2005) Комисия по външна политика, отбрана и сигурност: заместник-председател (20 юли 2001 - 18 май 2005) Делегация в Съвместния парламентарен комитет България - Европейски съюз: заместник-председател (03 август 2001 - 18 май 2005). От 2005 година Ирина Бокова е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция и постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО. На 22 септември 2009 година българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО. Бокова получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването. Другият кандидат, египетският министър на културата Фарук Хосни, смятан доскоро за големия фаворит в борбата, събра 27 гласа.

 

57-годишната Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история. Ирина Бокова е омъжена, с две деца.

 

 

„Доказала съм, че мога да печеля избори”. Това заяви в предаването „Комбина” Ирина Бокова преди месец.

 

Според нея този пост може да постави България на световната карта.

 

„България ще бъде поставена на световната карта и българската дипломация ще завоюва един от най-големите си успехи”, заяви Бокова.

 

Тя подчерта, че иска да е кандидатура на България.

 

„Аз искам да съм кандидатура и смятам, че съм кандидатура на България. Има страшно много хора, които ми се обаждат, подкрепят. По света също срещам подкрепа. С нарастването на външната подкрепа обаче се появяват все повече тенденциозни компроматни писания и никак не ми се иска да влизам в такава схема”, коментира още Ирина Бокова.

 

Що се отнася до ровенето в миналото ѝ и произхода ѝ Бокова заяви, че няма да се извинява, че е дъщеря на баща си. „Хората трябва да бъдат съдени за това, което те правят. Този произход, който търсим, беше белег на предишния режим. Сталин е карал хората да се отказват от родителите си. Едно демократично общество трябва да оценява хората по това, което те са”, заяви Бокова.

 

Тя не отхвърли публикациите за имотите си в Манхатън. „Имам една от най-големите заплати в ООН”, заяви Бокова.

 

Другото спрягано име за българска кандидатура за поста беше това на Кристалина Георгиева. В понеделник тя заяви намерението си да продължи да работи в Европейската комисия в телефонен разговор с премиера Борисов.