Или как пресичането завършва в болница

 

Пешеходна пътека в центъра на София се оказа опасна за пешеходците. Тя се намира на булевард "Янко Сакъзов" до парка „Заимов” и е особено рискова за пресичане, тъй като инцидентите там са много чести. 

 

Петима души на различна възраст, с различно всекидневие и с едно общо помежду им – пешеходната пътека, която поставя на карта живота на всеки от тях. За архитекта Атанас Бочков пътят от парка към дома завършва в болница. Последствията – три дни в медицинското заведение, комоцио и оттогава – проблеми със слуха. 

Още по темата

 

Малко по-късно същото се случва и с братовчедите Мария и Христо. Резултатът за Христо – гипс на крака за един месец и уплаха за цял живот. Познато чувство и за Лора и малката ѝ дъщеричка Мира, когато всеки ден минават оттам. Последният случай е отпреди няколко дни. Майката и детето стъпват на пътеката. Само няколко крачки напред вървят техни приятели. Тогава се появява колата. Поохлузени и уплашени – но все пак живи. Други са нямали този късмет. 

 

В присъствието на полицията обаче шофьорите гледат да пазят поведение. Пешеходците пък прибягват до всякакви методи, за да се доберат невредими до отсрещния тротоар  - от стратегическо изчакване, до лек спринт. 

 

Полицаите остават с екипа на Нова на място за час и стоппалката влиза в употреба още в първите минути. Двама шофьори отнесоха по един акт. Санкцията за първо провинение е 100 лева, а за второ – отнемане на книжката за един месец. 

 

Камерите на пътните полицаи заснемат всичко това всекидневно и навсякъде. И за да не разчитат единствено на съвестта на шофьорите, местната власт смята да търси други начини да опази пешеходците – като повдигнати пътеки и предупредителни светофари.

 

И така след час полицията си тръгва, но екипът на Нова телевизия решава да остане още малко и да пресече, само за да се убеди, че за всички правилата са еднакви – просто няма такива. Рекордът за деня обаче принадлежи на едно пресичане - щом човекът стъпва на пътеката, пред него минават четири коли. И едва петата му прави път.