Маневрите на кораби и бойна авиация на двете страни са започнали близо до Александрия

Египет и Франция започнаха в неделя съвместни военни учения с кодово име "Рамзес-2016" в Средиземно море. В изявлението на египетската армия се посочва, че маневрите на кораби и бойна авиация на двете страни са започнали около средиземноморските брегове край Александрия, информират ТАСС и БГНЕС.

 

В тях участват и наскоро доставените от Париж на Египет многоцелева фрегата FREMM и флагманът на френския флот, самолетоносачът "Шарл дьо Гол". Очаква се учението да продължи няколко дни. Както отбелязват местните медии, те се провеждат на фона на съобщенията за намерението на Запада да проведе военна операция срещу екстремистките бойци в съседна на Египет Либия.

 

Военно-техническото сътрудничество на Кайро и Париж напоследък се развива динамично. През октомври миналата година двете страни подписаха договор за двата кораба въртолетоносача "Мистрал", първоначално построени за Русия. Франция ще достави и 24 многоцелеви изтребителя "Рафал" (Rafale) за египетските военно-въздушни сили.

 

За Париж, това е първото по рода си споразумение за износ на „Рафал”, които преди това не можеха да намерят чуждестранни купувачи. Общата сума на сделката, която беше подписана през февруари 2015 г., се оценява на 5 милиарда евро. Част от тези пари превежда Саудитска Арабия. Освен бойните самолети и фрегатата, Египет получава и ракети със среден и малък обсег MBDA.