В тях са открити пълнители за автоматично оръжие и компютърно оборудване

 

Четирима радикални ислямисти, планирали терористичен акт в центъра на Париж, са

Още по темата

арестувани в предградието Сен Дени. В тримата задържани мъже и една жена са открити пълнители за автоматично оръжие и компютърно оборудване.

 

Четиримата имат досиета за връзки с ислямисти. Иззети са боеприпаси за автомати и компютърна техника. 

 

По данни на телевизия Те Еф 1 (TF1), цитирана от Ройтерс, двама от задържаните са братя, френски граждани от турски произход - Айтач и Ерджан Б. Другите двама задържани са 28-годишният Юсеф Е. и приятелката му, чието име не се съобщава.

 

Юсеф е известен на антитерористичните служби. Преди две години той е бил задържан на летището на Сен Етиен при опит да замине с двама съмишленици за Сирия, за да води джихад. През октомври 2015 г. Юсеф е бил пуснат от затвора, а в края на 2016 г. - поставен под домашен арест заради режима на извънредно положение, твърди телевизията, цитирана от ТАСС и БТА. 

 

Вътрешният министър обаче отрече информацията на някои медии, че атенттът трябвало да бъде извършен всеки момент. Той обясни, че само един от задържаните би могъл да подготвя терористичен акт. Арестите стават само ден след като френската полиция заедно с белгийски колеги щурмуваха ислямисти, укриващи се в къща в Брюксел.