В близо 180 страни паметниците и известните сгради потънаха в мрак

Видео: БГНЕС

 

Емблематичната опера в Сидни и небостъргачите в Хонконг и Тайпе тази вечер потънаха в мрак в акцията "Часът на Земята"

 

В 20.30 часа угаснаха светлините и на най-важните български институции - Народното събрание, Президентството, храм-паметника "Александър Немски" и БНБ. Притъмняването пред Народния театър "Иван Вазов", където бе възловото събитие на инициативата, бе съпроводено от запалването на десетки свещи. Артистичен танц с фигури от огън на млади изпълнители зарадва искрените ентусиасти.

 

"Часът на Земята" е най-голямата природозащитна инициатива в света. Празникът за природата, организиран от WWF, се провежда за десета поредна година и в него се включват рекорден брой държави – в 178 страни има организирани събития.

 

Осветлението на известни туристически обекти като небостъргача Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк и Айфеловата кула в Париж бе спряно за час. Гражданите, предприятията и общностите също са призовани да угасят светлините.

 

Целта на инициативата е да припомни, че консумираната енергия има цена за планетата Земя и да насърчи правителствата и отделните хора да предприемат стъпки за опазване на климата. Електрическата енергия, добивана от изкопаеми източници – въглища, газ и петрол - дава ¾ от емисиите на парников газ, който е в основата на затоплянето на климата.

 

В Москва проявите за „Часът на Земята” са отменени заради катастрофата на пътническия самолет на компанията „Флай Дубай”, в която загинаха всички намиращи се на борда 62 души пътници и екипаж.