Агенцията за закрила на детето и омбудсманът Мая Манолова проверяват центрове в с. Дрен

 

Превръщат ли се деца в заложници на центровете за настаняване от семеен тип? Целта на тези центрове е да послужат, докато семействата на децата си стъпят на краката или се намерят осиновители. 

 

В радомирското село Дрен обаче има деца, за които временния покрив се оказва постоянно решение. Нарушени ли са правата им проверяват от Агенцията за закрила на детето и омбудсманът Мая Николова. 

 

Зад стените в центъра в селото има място за 24 деца. Сега там живеят 20 – някои от тях от години. Без изгледи да се върнат скоро у дома, защото според социалните родителите им не са готови да си ги вземат обратно. Родители обаче твърдят, че децата им са още там, за да попълват бройката. Под заплаха от персонала да мълчат.  

 

Не показваме лицата на родителите, за да не навредим на децата им. Коментарът на общината и социалните е, че досега не са имали оплаквания: 

 

Дали разказите за управлението на довчерашната директорка в Дрен са преувеличени ще установи проверката на Агенцията за закрила на детето. Опитите на „Събуди се” да се свържем с нея са безуспешни. Също толкова неуспешни са били и опитите на родителите да поддържат контакт с децата си, въпреки че имат право. Единствената им връзка е била в интернет. По думите им и тя е била спряна за седмици наред.  

 

До първото посещение на екипа на Нова в Дрен на 1 март. На другия ден таблетите са раздадени, но комуникацията вече не е същата. Обяснението на социалните е, че три деца в дома организирали бягство във Facebook и затова личната кореспонденция на всички се следи.

 

Сега Агенцията за закрила на детето и омбудсманът Мая Манолова проверяват за какво работят социалните – за връщане на децата в семействата им или за трайното им оставане в Дрен. Сигналът, с конкретни примери, е подаден от уважавани духовник и адвокат.

 

Преки впечатления вече има Мая Манолова.

 

„С екипа ми направихме цялостна проверка. Нека не превръщаме деца в заложници на иначе един добър процес, какъвто е процесът на деинституционализацията. Страхувам се, че една от причините да не се ускорява процесът на реинтеграция и връщане на децата в техните семейства е, че просто трябва да се поддържа капацитет”, заяви омбудсманът.

 

Агенцията за закрила на детето ще обобщи изводите си следваща седмица. 

 

Междувременно недопустими довчера неща в Радомир ще се променят. Вече на два пъти йеромонах Рафаил е получил отказ от общината да продължи и занапред да помага на децата от Дрен. Довчерашната директорка  казва „не” с мотив, че децата са заети. Социалните допълват - има ли религия, не може без писмено съгласие от родителите.

 

Мнението на родителите потърси едва екипът на „Събуди се”. От него кметът на Радомир разбира какво е отказал. Първата задача на новоназначения директор в Дрен е да реши този проблем.