Той възникна през последния месец в източната част на града

Властите в френската столица Париж евакуираха 985 нелегални мигранти от огромен самоделен лагер, възникнал през последния месец в източната част на града, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Още по темата

 

Изявление на офиса на кмета Ан Идалго гласи, че мигрантите, които са най-вече от Судан, Еритрея и Афганистан ще бъдат прехвърлени в специални убежища за 1 месец. През това време те ще могат да кандидатстват за убежище в страната.

 

„Не знам къде отиваме, но със сигурност ще е по-добре от тук”, каза афганистанския мигрант Ахмед, интервюиран от агенцията.

 

Той и още някои от търсещите убежище са се установили в столицата, идвайки от ужасяващия лагер „Джунглата” край северния пристанищен град Кале. По-рано този месец местните власти унищожиха част от самоделните постройки в него.

 

Френското правителство се опитва да редуцира големината на „Джунглата”, която в момента приютява около 3500 души, опитващи се да стигнат до Великобритания. Мигрантите са призовавани да кандидатстват за убежище във Франция.

 

Все повече от тях се отказват от идеята за Острова и идват в Париж.

 

Разчистеният лагер в столицата се е формирал под надземна част на метролиниите. Около 400 души бяха евакуирани от него на 7 март, но след това той беше възстановен.

 

Настоящото преместване е 19-тото по рода си от юни миналата година, като общо 6500 души са насочени към спешни центрове оттогава.

 

Повече от милион мигранти, половината от които от Сирия, влязоха в Европа миналата година през акваторията на Средиземно море. Повечето от тях бяха приети от Германия. Франция прие 80 000 молби за убежище през 2015 г.

 

Сблъсъци избухнаха преди ден между гръцката полиция и бежанци от гръцкия лагер в Идомени. Група мигранти продължават да блокират влаковите релси с призив да бъдат пуснати да преминат през границата.